Historie

De stad Roosendaal vindt haar oorsprong in ’t Oude Centrum en kent daarmee een rijke historie.

15de eeuw: Handel in turf

Halverwege de 15de eeuw begint Roosendaal aan zijn eerste bloeiperiode door het steken en verhandelen van turf. ‘’De brugstraat verwijst hier nog naar.’’ Deze handel bracht welvaart naar de streek. En deze handel hervormde de streek door de aanleg van de vele turfvaarten en afgravingen.

Tachtigjarige oorlog: Roosendaal valt ten prooi

Tijdens de Tachtigjarige oorlog valt Roosendaal meerdere malen ten prooi aan rondtrekkende en plunderende troepen. Huizen en kerken gaan in de strijd verloren. Evenals de schepen, die voor de handel van turf zo belangrijk waren.

En of het nog niet genoeg was, werd Roosendaal ook tweemaal door de pest getroffen. De eerste keer in 1622 en drie jaar later in 1625 nog een eens.

Na de Tachtigjarige oorlog: Stilstand en armoede

In 1672 krijgt Roosendaal te maken met een invasie van het Franse leger. In 1687 woedde een grote alles verwoestende brand in ’t Oude Centrum. De tijd die daarna volgt is een lange periode van stilstand en armoede. Zelfs de komst van Napoleon bracht daarin geen verandering, al wordt Roosendaal in 1809 wel tot stad verheven in opdracht van Koning Lodewijk Napoleon, de broer van keizer Napoleon. Lang heeft Roosendaal niet van deze stadsrechten kunnen genieten want al in 1815 werden deze weer ingetrokken.

Eind 19de eeuw: de komst van de spoorlijn

In 1854 is de komst van de trein een feit. Vanuit België wordt er een spoorlijn aangelegd naar Roosendaal. Roosendaal krijgt als eerste stad in Brabant een station. De verbinding breidt zich al snel uit richting Breda, Moerdijk en Zeeland. Dit brengt de stad veel welvaart.

Vanaf de tweede wereldoorlog

De tweede wereldoorlog heeft een grotere invloed op Roosendaal. Het is niet alleen de bezetting, maar zeker ook de bombardementen die veel schade aanrichten. De oorlog duurt voor Roosendaal tot 30 oktober 1944. Na de oorlog weten de Roosendalers de draad weer op te pakken en groeit Roosendaal uit tot een welvarende stad van ruim vijfenzestig duizend inwoners.

Door te wandelen door t’oude centrum komt u vanzelf in aanraking met veel van deze historie. Zo loopt u mogelijk over de voormalige turfvaart, Of maakt u misschien gebruik van ons historische treinstation. Ook kent het gebied vele historische panden met verschillende functies in wonen, winkelen, werken. En kent het vele bijzondere verhalen. Juist deze diversiteit maakt dit gebied onderscheidend van andere delen van de stad. En is daardoor zeker de moeite waard eens te bezoeken.

In t’ Oude Centrum kunt u een digitale rondleiding volgen. Hiervoor zijn 2 startpunten gerealiseerd.

1. Tongerlo museum
2. Station Roosendaal.

U start de digitale rondleiding door de QR code in te scannen die zijn geplaatst op de prullenbakken of door op de link te klikken van uw start locatie op deze pagina.